Puhu avoimesti: näkökulmia psoriasiksesta
Lääkärikäynnit eivät välttämättä aina mene suunnitelmien mukaan. Siksi on tärkeää käyttää vastaanottoaika viisaasti. Keskustele vastaanotolla kaikesta, miten psoriasis vaikuttaa sinuun. Joskus voi olla monista syistä johtuen vaikea avautua ja aloittaa henkilökohtainen keskustelu. Ihannetapauksessa lääkärin pitäisi olla oikea henkilö, jolle puhua sairaudesta. Hyödynnä seuraavat vinkit onnistuneempaan tapaamiseen.
1. Selvitä itsellesi hoitotavoitteet
Laatikaa yhdessä heti tapaamisen alussa hoitotavoite. Voi tuntua itsestään selvältä sanoa, että haluat oireettoman ihon tai etsit helpotusta oireisiin, kuten kutinaan tai hilseilyyn, mutta tämä luo pohjan hoitomatkallesi. Muista: sinulla on sananvalta siihen, mitä haluat hoidolla saavuttaa.
2. Valmistaudu
Pidä kysymyslista helposti saatavilla (puhelimessasi, laukussasi, lompakossasi). Lisävinkkejä listan luomiseen saat keskusteluoppaasta! Kuvien ottaminen ihosta ja niiden näyttäminen voi olla hyödyllistä.
3. Täsmennä
On tärkeää olla yksityiskohtainen, kun annat lääkärille päivityksiä psoriasiksen tilasta ja kaikista muutoksista edellisen tapaamisen jälkeen. Tämä tarkoittaa mm. tietoja aiemmasta ja nykyisestä hoidostasi. Mikä toimi ja mikä ei. Kerro rehellisesti, oletko noudattanut hoitosuunnitelmaasi. Älä oleta, että lääkäri osaa lukea kehonkieltäsi tai vaistota, miten oireet ja hoito vaikuttavat sinuun. Täsmällinen ja avoin viestintä on tärkeä osa luottamuksellista suhdetta lääkärin kanssa!
4. Tarkista käsityksesi psoriasiksesta
Jos sinua pyydettäisiin selittämään, mitä psoriasis on ja kuinka se tarkalleen vaikuttaa, osaisitko? Ei haittaa, vaikka vastaus olisi ei. Vaikka nämä peruskysymykset olisivatkin itsestään selviä lääkärille, on tärkeää, että sinulla on perusymmärrys sairaudesta. Oikea käsitys sairaudesta voi auttaa hallitsemaan sairautta ja hoitotuloksia paremmin. Etsitkö lisätietoja psoriasiksesta? Lue lisää.
5. Kysy luotettavista tietolähteistä
Kysy lääkäriltä, mitä verkkosivustoja, aineistoa tai potilaiden edunvalvontaryhmiä hän voisi suositella. Nämä lähteet voivat antaa lisätietoa ja auttaa saamaan vertaistukea.
6. Ole rehellinen tunteistasi
Psoriasis on paljon muutakin kuin ihosairaus. Hoito saattaa tehota ja ihosi parantua ajan myötä, mutta on tärkeää kertoa lääkärille, miltä sinusta tuntuu ja kuinka psoriasis vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi niin fyysisesti kuin henkisestikin.
7. Tule luotettavan perheenjäsenen tai ystävän kanssa vastaanotolle
Jos tuntuu, että stressaannut vastaanotolla runsaasta tiedon määrästä tai jos tunnet olosi kotoisammaksi jonkun perheenjäsenen tai hyvän ystävän läsnäollessa, pyydä hänet mukaan tapaamiselle. Henkinen tuki on kullanarvoista.
8. Jokaisen sairaus on erilainen
Voit ottaa itse asioista selvää ja saada vertaistukea muilta psoriasista sairastavilta, mutta on hyvä muistaa, että mikä toimii muille, ei välttämättä toimi sinulle ja päinvastoin. Älä anna hämätä, mitä luet verkosta tai kuulet ystäviltäsi, vaan keskustele avoimin mielin hoitavan lääkärin kanssa laatiessanne sinulle yksilöllistä hoitosuunnitelmaa.
9. Kysy lääkäriltä niin, että saat vastauksen kysymykseen
Nykyinen tutkimus, tekniikat ja saatavilla olevat hoitovaihtoehdot muuttuvat jatkuvasti. Älä välitä, vaikka kysyisit samoja asioita uudelleen, mitä kysyit edellisellä käynnillä tai toiselta lääkäriltä.
10. Älä luovuta, jos kysymykseesi ei vastata
Älä aristele kysyä: "en ymmärrä, voitko selittää vielä tarkemmin?" Sinulla on oikeus saada tietää, että saat parasta mahdollista hoitoa tunteaksesi olosi itsevarmaksi ja oireettomaksi sairaudesta huolimatta.
Nämä vinkit voivat tuntua yksinkertaisilta, mutta niiden avulla voit saada lääkärikäynnistä enemmän irti. Klikkaa lisätietoja siitä, kuinka puhua avoimesti lääkärin kanssa.
Puhu avoimesti lääkärin kanssa
Ansaitset tuntea olosi itsevarmaksi sairaudesta huolimatta, mutta kuinka keskustella avoimesti lääkärin kanssa? Joskus asian esille ottaminen voi olla vaikeaa.
Your voice makes a difference
Be clear about your goals. The power to speak up, feel confident and demand the best care is within you. Sharing your story could be your next step to feeling free from psoriasis—and possibly inspire others to do the same.
Submit your story
Aiheeseen liittyvät artikkelit